Uncategorized

Samla familjen omkring gemensamma mål

single-image

Tidens trend kan ses i de flesta svenska hem. Vi är inte alltid helt närvarande när vi umgås med varandra i familjen eller i goda vänners lag. Detta gäller såklart bara på ett generellt plan, men allt mer och mer individuell skärmtid, primärt via våra smartphones, upptar tiden för många. Den bästa lösningen för mera närvaro i relationerna är dock inte nödvändigtvis att förbjuda telefonen, även om det är bra att ha tydliga regler för barn och unga. Ofta är den bästa lösningen däremot att finna gemensamma aktiviteter och intressen som familjen kan samlas sig omkring. Ett förslag är att engagera familjen i gemensamma ambitioner och mål.

Gemensamt sparande med tydligt mål

Det kan exempelvis vara att man kommer fram till gemensamma önskningar som man bestämmer sig för att spara ihop till. Det skulle kunna vara ett spa-bad till trädgården eller ganska ofta en drömsemester till en exotisk destination. Genom att göra själva sparandet till ett gemensamt mål, med gemensamma aktiviteter för att nå det, får man skapt ett gemensamt intresse som kan föra till mer närvaro. Det handlar om att ha lite fantasi och hitta på roliga aktiviteter omkring sparandet. Eventuellt kan man ta ett gemensamt helgarbete för att tjäna pengar. Eller kanske kan man göra det till en tävling som handlar om vem som kan spara mest på något specifikt förbruk.

Synliggör och skriv upp målen

För att skapa engagemang, och för att det skall rinna ut i sanden är det smart att synliggöra de gemensamma målen. Exempelvis kan man sätta upp en eller flera skyltar i köket, bredvid den gemensamma TVn eller på någon annan plats där den bliver sett varje dag av alla familjemedlemmar. På så sätt hålls den gemensamma aktiviteten hela tiden aktiv. En annan bra metod till att skapa äkta engagemang omkring ett mål, är att alla familjemedlemmar skriver ner målet. Därefter beskriver de var för sig varför just de gläder sig till när familjen kommit i mål och därmed får råd till resan eller vad det nu är man önskat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.