Elektronik

Tänk långsiktigt vid köp av hushållsapparater

single-image

När man skall inrätta sitt hem, eller när gamla apparater går sönder, är det smart att tänka långsiktigt. Oavsett om det gäller stora vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner, eller om det handlar om mindre hushållsapparater som elvispar eller mikrovågsugn, bör man ha i åtanke att all elektronik har en driftskostnad. Och det kan variera en hel del, mellan olika modeller och varianter.

Energimärkning och energieffektivitet

Att spara på ström är inte bara bra för plånboken, det är även viktigt för miljön. Alla vitvaror, och mycket annat inom elektronik, är numera energimärkt. Det betyder att produkterna är testade utifrån vissa standarder, där man värderar hur energieffektiva de är. Det handlar av naturliga orsaker mest om hur mycket ström som apparaterna förbrukar för att lösa en specifik uppgift som de är gjorda till. Men det är inte alltid bara ström, det kan också handla om vattenförbruk och annat som har betydning för den samlade energieffektiviteten. Den bästa energimärkningen inom de flesta produkttyper är A+++ och skalan har från början gått från A till F, där A är bäst. Det kan ofta löna sig i längden, att välja modeller märkta med A+++, även om man ibland skall gå upp ett par tusenlappar i inköpspris.

Smarta funktioner och hållbarhet

Ett annat sätt att tänka långsiktigt, är att försöka välja modeller med god hållbarhet. Det är inte alltid helt enkelt att avgöra, när det gäller elektronik och liknande, men generellt gäller den gamla sanningen, att pris och kvalitet hänger ihop. Om man väljer väletablerade tillverkare med gott rykte, har likaså oftast en bra utgångspunkt. Man kan finna en hel del kundrecensioner och testresultat med mera på internet, och det kan ibland löna sig att göra lite research innan man handlar. Till sist är det smart att tänka på, att många produkter såsom t.ex. kylskåp som regel håller i många år. Det betyder att man under tiden eventuellt byter stil och möblemang i bostaden. Därför är det ofta långsiktigt smart att välja tidlös estetisk design på de större vitvaror och liknande, om de är synliga i hemmet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like